מאמרים- הלבנת שיניים
חיוך לבן הוא משאת נפשם של רבים. הלבנת שיניים היא הצעד הראשון בדרך לחיוך המושלם.
צבע השן קשור למשתנים גנטיים וסביבתיים. הקשר הגנטי ברור – השיניים בוקעות לפה בגילאים 6-12 בצבע מסויים הנקבע גנטית. מכאן ואילך ההשפעה היא סביבתית. פיגמנטים, צבעי מאכל, ניקוטין, קפאין ועוד מפגעים מצטברים על גבי השן, גורמים לצביעה חיצונית של השן, חלק מהם נספג בשן, וגורם למראה צהוב-אפרפר. זוהי הסיבה העיקרית לכך שהשיניים שלנו הולכות ומצהיבות עם השנים. צבע השיניים שלנו יהיה ללא טיפול צהוב יותר משנה לשנה.
ניתן להאט ואף לעצור את תהליך ההצהבה של השיניים. המפתח – הסרת כתמים יעילה. בשלב ראשון מבצעים ניקוי מקצועי ויעיל של השיניים והדרכה בצחצוח יעיל. בנוסף הפחתת חשיפה לפיגמנטים, קפאין וניקוטין ומאכלים המכילים פיגמנטים תועיל מאוד.
הלבנת שיניים מקצועית מתבססת על נגזרות של מי חמצן (פראוקסידים למיניהם). הפראוקסיד יודע לחדור את צינוריות השן, לחמצן את הפיגמנטים שנספגו בשן, ולתת שיפור מיידי בגוון השן. משך הזמן שההלבנה תחזיק קשור לשיטה בה בוצעה ההלבנה, ולמאפיינים שקשורים בלקוח כגון מרקם השן (מרקם מחוספס נוטה לצבור כתמים), הרגלי צחצוח, עישון ועוד. בממוצע תחזיק תוצאת ההלבנה כשנתיים-שלוש במעשנים, ו 5-7 שנים בלא מעשנים.
הלבנת שיניים מאושרת לשימוש ע"י ה-FDA מזה למעלה מ-20 שנה. מחקרים הראו שההרכב המינרלי של השן לפני הלבנה ושבוע אחרי הלבנה זהה, כך שאין ירידה בתכולת הסידן של השן או החלשה כלשהי של מינרל השן.
השיטות להלבנת שיניים:
1. הלבנה בסיסית:
חומרי הלבנה הנמכרים בבתי המרקחת בצורת לקות או מדבקות (מעין פלסטרים) יתנו שיפור קל בצבע השיניים, ומשמשים בעיקר לחיזוק ושימור תוצאות הלבנה מקצועית.
יתרונות: עלות זולה (100-400 שקלים)
חסרונות: חומר פעיל בריכוז נמוך מאוד, תיתכן רגישות עקב דלף חומר הלבנה לחניכיים, יעילות נמוכה, כדאי להיוועץ עם רופא השיניים כדי למנוע "תאונות הלבנה" (ראה בהמשך)
2. הלבנה ביתית בשיטת הסדים האישיים:
העתק של השיניים בשתי הלסתות נלקח, נשלח למעבדת השיניים, ומתקבלים סדים המותאמים אישית לשיני הלקוח. עם הקיט מקבל הלקוח מספר מזרקים עם החומר הפעיל (בדרך כלל קרבמיד פראוקסיד בריכוזים של 10, 15 או 20%). החומר מגיע כג'ל, אותו יש למרוח בצורה מדוייקת בתוך הסד, ולהניח על גבי השיניים כשעה מידי יום במשך כשבועיים.
עלות ממוצעת: 1500-2500 ש"ח לכל הפה
יתרונות: שיפור ניכר בגוון השן, תוצאה הדרגתית הניתנת לשליטה, מספר ריכוזי חומר המאפשרים שליטה בקצב ההלבנה, ניתן להשתמש בסדים להלבנה חוזרת מידי מספר שנים.
חסרונות: דורש שיתוף פעולה ומיומנות רבה מהלקוח, קבלת תוצאה איטית, נטייה לרגישות בשיניים ובחניכיים עקב דלף הג'ל המלבין לכיוון החניכיים.
3. הלבנה מקצועית במרפאה בלייזר או בעזרת אור מקוטב (LED):
מתבצעת במרפאה. בשלב ראשון מונחת שכבת הגנה על החניכיים המונעת דלף. החומר הפעיל בריכוז של כ-35% מונח על גבי השיניים, ומנורת הלייזר או ה-LED מוקרנת עליו ומשפעלת אותו. טכנולוגית האור המקוטב (LED) נחשבת כחדישה יותר ויעילה מהלייזר שיוצא בהדרגה משימוש. התוצאות מיידיות – כל "סט" של הלבנה אורך כ- 8 דקות, ובממוצע יש צורך ב-2-4 "סטים" כאלו.
עלות ממוצעת: 1500-2500 ש"ח לכל הפה
יתרונות: תוצאות מיידיות שאינן דורשות שיתוף פעולה ומיומנות כלשהי מהלקוח, ניתן לבצע הלבנה סלקטיבית של חלק מהשיניים במקרים בהם צבע השיניים איננו אחיד (לדוגמא – ניתן להלבין רק את הניבים שנוטים לצבע צהוב-אפרפר), ניתן לשלב עם הלבנה בייתי בשיטת הסדים האישיים לתוצאות מרשימות במיוחד.
חסרונות: דלף של החומר לכיוון החניכיים עלול לגרום לפצע בחניכיים (כמו כווית פיצה רותחת), לעיתים מתקבלת רגישות בשיניים למשך 24-48 שעות.
משחת שיניים להלבנה אינה מסוגלת להבהיר את השיניים כלל. פעולת המשחה להלבנה הינה במנגנון של הסרת כתמים ופיגמנטים בלבד. אין מדובר בתהליך כימי אלא מכני בלבד: גודל החלקיקים במשחה להלבנה גדול יותר מבמשחה רגילה, ולכן היא מסירה כתמים ביעילות גבוהה יותר. לפעולה זו יתרון בעיקר אצל מעשנים לכן חלק מהחברות מיתגו את המשחה כ"משחה למעשנים". חסרון גדול של המשחות להלבנה השונות הוא שהן גורמות לשחיקה גדולה הרבה יותר של פני שטח האמייל ולנסיגת חניכיים בעקבות הלחץ המכני המופעל על החניכיים והשן (כמו בפילינג גס של העור) יחסית למשחה רגילה. המלצה חשובה: לא להשתמש במשחה להלבנה באופן יום יומי. שימוש פעמיים בשבוע יפחית את צבירת הכתמים וספיגתם בשן, בלי לגרום לשחיקת השיניים ונסיגת חניכיים.
לעיסת מסטיק מגבירה את זרימת הרוק בפה, מנקה אותו, ומפחיתה הצטברות כתמים על גבי השיניים. היעילות גבוהה יותר כשזה מתבצע מייד לאחר אכילה או עישון. מומלץ לא להגזים בלעיסת מסטיקים – לצד הגברת הריור, ללעיסת מסטיק השפעות מזיקות ביותר, בעיקר על מפרקי הלסת ועל שרידות שחזורים שונים בפה כגון סתימות נרחבות וכתרים.
הסיבוך העיקרי הקשור בהלבנה הוא קבלת תוצאה חלשה ו/או שאינה אסתטית. כך למשל במקרים בהם ננסה לבצע הלבנה על שיניים מוכתמות (יש להסיר את הכתמים באופן מקצועי לפני פעולת ההלבנה) או במקרים בהם קיימים שחזורים כגון סתימות ישנות ו/או כתרים בשיניים קדמיות, עליהם כמובן ההלבנה לא תעבוד.
5 טיפים לשמירה על שיניים לבנות:
צמצום עישון וצריכת משקאות צבעוניים כגון קפה או תה
שימוש במשחה להלבנת שיניים עד פעמיים בשבוע.
ביקור קבוע אצל השיננית כל חצי שנה.
לעיסת מסטיק לאחר ארוחה תפחית הכתמה.
צחצוח שיניים יעיל ונכון בעיקר לפני השינה.