בריאות הפה והשיניים בגיל המבוגר
- talmoses33
- Jan 2, 2018
- 3 min read

לבריאות הפה והשיניים יש השפעה עצומה על איכות החיים, משמירה על תפקוד יומיומי תקין הכולל אכילה, דיבור וקיום קשרים חברתיים ועד למניעת כאב וחוסר נוחות. טיפול ומניעה של מחלות הפה במבוגרים חשובים גם לשיפור ההרגשה הכללית והבריאות הכללית. מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על קשר בין בריאות הפה לבין מחלות כרוניות, כגון: מחלות לב, שבץ מוחי וסוכרת.
אימוץ הרגלים נכונים, הקפדה על תזונה נבונה ומעקב רפואי ראוי יסייעו בשמירה על השיניים לכל אורך החיים, ובכלל זה שיניים טבעיות, שתלים או שיניים תותבות.
בעיות שיניים אופייניות לגיל המבוגר
היגיינת פה לקויה - כתוצאה מבריאות כללית רעועה והגבלה תנועתית או מנטלית עשוי להיווצר קושי בביצוע הפעולות הנדרשות לשמירה על היגיינת הפה.
מחלות חניכיים - מחלות חניכיים הן מחלות זיהומיות של הרקמות התומכות בשיניים. מחלות חניכיים עשויות לגרום לדימום מהחניכיים, ריח רע מהפה, חשיפת שורשי השיניים, ניידות של השיניים עד לאיבוד שיניים. בנוסף, למחלות חניכיים השפעה על מחלות כרונית כגון מחלות לב, שבץ מוחי וסכרת.
עששת - הסיכון למחלת העששת עולה בגיל המבוגר עקב חשיפה של שורשי השיניים בגלל נסיגת חניכיים, ריבוי שחזורים ישנים ולא תקינים ויובש פה כתוצאה מנטילת תרופות או לאחר טיפול כימותרפי והקרנות.
פטרת - פטרת חלל הפה יכלה להופיע אצל האנשים שמרכיבים תותבות חלקיות או שלמות. מעבר לכך, שימוש ממושך באנטיביוטיקה או בסטרואידים, מחלת סכרת, דיכוי של מערכת החיסון , יובש פה ותזונה לא תקינה מגבירים סיכון להופעת פטרת חלל הפה באנשים מבוגרים.
נגעים ברקמות הרכות - אנשים אשר מרכיבים תותבות חלקיות או שלמות, עלולים לסבול מנגעים מתחת לתותבת. לרוב מדובר בנגע טראומטי שנוצר בשל שפשוף של התותבת, שאינה יציבה בפה. הנגע עשוי להראות בשתי צורות עיקריות: כיב (פצע) או גדילה של רקמה עודפת.
סרטן חלל הפה - מבוגרים (מעל גיל 60) נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סרטן בחלל הפה. הסיכון מוגבר במצבים בהם האדם מעשן ו/או צורך אלכוהול או נחשף באופן תדיר לקרינת השמש.
אפשרויות שיקום במקרה של אובדן שיניים
תותבות נשלפות - שיניים תותבות המדמות את מערכת השיניים הטבעית ומהוות תחליף, הן מבחינה אסתטית והן מבחינה תפקודית, לשיניים החסרות. באופן כללי, נחלקות התותבות לשני סוגים עיקריים:
תותבות שלמות - נותנות מענה למצב של חוסר שיניים מוחלט באחת הלסתות או בשתיהן.
תותבות חלקיות - מיועדות להשלים מספר שיניים אשר חסרות בפה.
תותבות על גבי שתלים - כאשר אין שיניים הנאחזות בעצם הלסת, מתחיל תהליך של ספיגת העצם התומכת. כתוצאה מכך עשוי להיווצר מצב בו אין תמיכה ואחיזה מספקות לתותבת וקשה לייצבה בפה ללא תזוזה. פתרון למצב זה הוא ביצוע תותבת הנתמכת על גבי שתלים המוחדרים אל עצם הלסת.
שתלים ושיקום קבוע (גשרים או כתרים בודדים).
המלצות לשמירה על בריאות הפה והשיניים בגיל המבוגר
שמירה על היגיינת הפה - צחצוח השיניים ושימוש באביזרי ניקוי בין השיניים
חשובים מאד גם בגיל המבוגר. יש לצחצח את השיניים פעמיים ביום עם מברשת שיניים רכה ומשחת שיניים המכילה פלואוריד. במקרים של הגבלה בתנועה- ניתן להיעזר במברשת חשמלית.
תחזוקת תותבות - חיידקים נצמדים לתותבות כשם שהם נצמדים לשיניים. יש לנקות את התותבות מדי יום. עדיף להסיר את התותבת למשך הלילה ובכל מקרה יש להוציאה מהפה למשך 4 שעות לפחות בכל יום. כדי לשמור על ניקיון התותבת, יש לצחצח את התותבת במברשת מיוחדת המיועדת לכך. ניתן להשתמש בסבון כלים וכמובן לשטוף היטב את התותבת לאחר מכן. בזמן שהתותבת אינה בפה יש להשרותה בתמיסת חיטוי מיוחדת לתותבות.
הפסקת הרגלים מזיקים - עישון מחמיר בעיות חניכיים ועששת. הוא משפיע לרעה על הריפוי לאחר פרוצדורות דנטליות ועל קליטת שתלים. בנוסף, עישון וצריכת אלכוהול הינם גורמי סיכון לסרטן בחלל הפה.
מניעת סרטן הפה - כאמור, סרטן הפה קשור בהרגלי חיים ועל כן יש להימנע מעישון ומשתיית אלכוהול. בנוסף נמצא, כי תזונה העשירה בירקות ובפירות טריים מהווה גורם מגן. בכל מקרה של הופעת נגע בפה אשר לא חולף תוך שבועיים - יש לגשת לבדיקת רופא שיניים. סרטן בחלל הפה לא גורם לכאב בשלבים המוקדמים ולכן יש חשיבות לבדיקה שגרתית אצל רופא השיניים לפחות אחת לשנה גם אם לא קיימים שינויים בחלל הפה.
טיפול ביובש פה - מומלץ להתייעץ עם רופא השיניים ועם הרופא המטפל על מנת לגלות את הסיבה לבעיה. במקרים מסוימים, כאשר היובש הוא על רקע טיפול תרופתי, הרופא המטפל יוכל להחליף את התרופה בתרופה אחרת ובכך תיפתר הבעיה. על מנת להקל על היובש, יש להקפיד על שתיה מרובה לאורך כל היום, ניתן להשתמש בתחליפי רוק וכן במסטיקים או סוכריות ללא סוכר.
מניעה וטיפול בפטרת - שמירה על היגיינת הפה והתותבות באופן יומיומי מסייעים מאד במניעת פטרת. במקרה של הופעת נגעי פטרייתי בפה- יש לגשת לבדיקת רופא השיניים. הטיפול בפטרת יכול להיות מקומי או סיסטמי, בהתאם למצב.
ביקורת תקופתית אצל רופא השיניים - מומלץ להיבדק באופן שגרתי לפחות אחת לשנה על-ידי רופא שיניים. חשוב מאד לעדכן את רופא השיניים בכל שינוי במצב הבריאות ובתרופות שהמטופל נוטל, שכן לפרטים אלה עשויה להיות השפעה מכרעת על טיפול השיניים.
Comentários